Pagina's

woensdag 25 maart 2015

Mijn maffe nagels


Misschien heb je het al weleens op de foto's gezien maar ik heb maar vreemde nagelranden.
Sinds jaren heb ik last van mijn nagels. Het witte gedeelte kruipt zeg maar omhoog.
Dat ziet er vreemd uit maar het doet ook een beetje pijn. Juist de witte gedeelten waar druk op komt te staan voel ik meer dan de meeste mensen.


Het begon in 2008 waar ik voor mijn werk medicijnen bereidde en mijn nagels liet zien.
De leiding wilde graag dat ik naar de huisarts ging voor een diagnose. Zelf dacht ik dat het aan latexallergie lag omdat ik die handschoenen heel de dag droeg maar ik kreeg het ook aan mijn voeten.
Mijn nagels zijn gewoon roze en het randje wit maar het loopt wel op.


Nu ik mijn nagels erg kort heb valt nog meer op hoe maf ze lopen.


Dit zou de ideale smile lijn zijn voor mijn nagels.


Als ik met rode pen aangeef hoe mijn smile lijn nu loopt is het bijna een kunstwerkje te noemen.


Mijn nagels aan mijn linker en rechterhand lopen raar en de nagels op mijn voeten dus ook.Bij de huisarts kreeg ik MYK-1 lotion (Sulconazol) voorgeschreven en heb dit 2 jaar consequent gebruikt. resultaat: 0
Van de ene arts naar de andere want ik moest weten wat het was.
Ik kreeg een doorverwijzing naar de dermatoloog en die wist het ook niet.
Is het een schimmel of een gist of mogelijk psoriasis.
Hij heeft een stuk uit mijn nagel geknipt en opgestuurd naar het lab waar de uitslag schimmel was.
Hij schreef me een 3 maanden kuur Lamisil tabletten (Terbinafine) voor die niet aansloeg maar verder geen alternatief gekregen.

Doordat ik het zo lelijk vond ben ik ook een tijd gestopt met nailart omdat ik het niet representatief genoeg vond.

BronToch maar een pedicure behandeling geboekt bij een verwendagje waar de pedicure me vertelde dat ik schimmelnagels had.
ECHT NIET! HUISARTS ZEI.... kuur deed niets.....(maar ja deze dames zien wel elke dag nagels voorbij komen dus zouden die het dan wel bij het rechte eind hebben).

Toen ik naar de huisarts ging voor iets anders kreeg ik een arts in opleiding waar ik alsnog de vraag stelde wat heb ik aan mijn nagels?
Ze vond het interessant en wist het niet maar maakte foto's en zou dat naar de dermatoloog opsturen ter beoordeling. Je raadt het al; resultaat 0.


Mijn zoektocht ging door op internet en heb de meest gruwelijke nagels voorbij zien komen maar geen enkele leek op mijn nagels. Ze zijn roze, vlak en brokkelen niet. Schimmelnagels worden zo stereotype afgebeeld en mijn nagels lijken er niet op.


Uiteindelijk kreeg ik een fijne huisarts waar ik meer vertrouwen in kreeg en stelde weer de vraag wat mankeer ik aan mijn nagels?
Hij beweerde heel stellig dat ik gewoon loslatende nagels had.

Hmm ben ik nou tevreden met dit antwoord?
Nee. Omdat ik al sinds 2008 met deze nagels loop ga ik er nu toch echt voor een antwoord te krijgen.

In 2012 ben ik begonnen met de Scholl kalknagel (schimmel) behandelset met bijbehorende vijltjes en daar half 2013 mee gestopt dus weer 1,5 jaar mee verspild zonder resultaat.
*Let op: kalk en schimmelnagels zijn 2 verschillende dingen maar worden in de volksmond in 1 adem genoemd.

Ook nu heeft het internet mij weer verder gebracht en omdat ik toch denk dat het schimmelnagels zijn ben ik januari 2014 gestart met Vicks Vaporub.
Huh, dat smeer je toch bij verkoudheid? Klopt maar het internet staat bomvol tips over Vicks.
Kan geen kwaad toch?
Een logische verklaring dat het werkt is de hoge concentratie kamfer.
Ook leefregels moet je je aan houden, uiteraard doe ik dat:

 • droog je voeten goed af na douchen/baden
 • draag in algemene ruimtes slippers  (of bij sport schoenen)
 • was je sokken/beddengoed en handdoeken op minimaal 60 graden
 • draag katoenen sokken
 • draag ademende schoenen (leer)
 • wissel van schoenen
 • eet gezond
 • gebruik alleen je eigen spullen, nagelknipper/vijl/lak
Azijn heeft een hoge PH waarde waar schimmels niet blij mee zijn dus ik reinig iedere dag met een watje azijn mijn nagels om ze vervolgens in te smeren met Vicks.


Dit heb ik dus een aantal maanden doorgezet en het resultaat? Juist 0.
Op internet komt er zoveel informatie op je af.
Hieronder een rijtje van tips die ik tegenkwam maar geen idee heb of dit echt werkt:
 • een paar minuten in je eigen urine staan
 • nagels in benzine dopen
 • peteroleum op je nagels smeren
 • je nagels insmeren met knoflook
 • nailner
 • Lamisil once (op je nagelriemen smeren)
 • Sterilon
 • een voetbad met scheutje Dettol
 • zoutbad
 • je nagel zo kort mogelijk knippen
 • thea tree olie
Veel heb ik al geprobeerd maar het is of geldklopperij of hekserij. Het is in elk geval niet geschikt voor mijn nagels. Misschien als ik wanhopiger word dat ik er een paar overweeg maar ik ga dus niet in m'n eigen plas voetenbaden.

Misschien dat ik me toch nog eens laat doorverwijzen naar een dermatoloog om een antwoord te krijgen. Voor nu heb ik zoiets van; het zit er en het gaat niet weg. Ik heb alle middeltjes en trucjes opgegeven en doe er niks meer aan.


Natuurlijk schaam ik me wel voor mijn nagels en juist omdat mijn nagels veel onder de aandacht worden gebracht, zeker op mijn blog maar ook in het dagelijks leven wordt ik er ook altijd aan herinnerd.

Zolang ik mijn visitekaartjes versier met leuke lakjes wordt daar vanzelf de aandacht naar getrokken.* EDIT* 

Dankzij de comment van Bianca over Zink tekort ben ik verder gaan neuzen.
Ik verwachtte niet een Zink tekort te hebben maar ik las hier een stuk over ijzertekort en dat veroorzaakt onycholysis (gedeeltelijk loslatende nagels). Na googlen op onycholysis denk ik wel heel sterk dat ik dit heb. De oorzaak weet ik nog niet helemaal, het kan komen door psoriasis en mijn huid vooral aan mijn handen vervelt echt heel erg en is daardoor ook zo droog.De huidlaag onder het witte gedeelte van de nagel gaat verhoornen waardoor dus die drukkende pijn ontstaat.
Het genezen is niet zo snel gedaan en de oorzaak zou ijzertekort kunnen zijn dus daar ga ik me op laten testen. Meer ijzer innemen zou een optie kunnen zijn en ik las over Argan olie. Gelukkig heb ik dat en ga daar dus mee beginnen. Hou jullie op de hoogte!

Brilliantnails

27 opmerkingen:

 1. Wat erg dat niets hielp! Heel erg vreemd, maar met de nail arts die jij kunt maken, zien je nagels er altijd prachtig uit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel vreemd inderdaad, nog nooit gezien, misschien eens vragen op die facebook paginas waar nagelstylistes op zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het heel erg bij mijn teennagels en kreeg pillen voorgeschreven van de huisarts die heb ik een jaar geslikt, resultaat niks!! en ik moest bloedprikken om nate checken of mijn lever nog wel goed was, dus ik ga die troep niet meer nemen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pfff wat een gedoe zeg! Ik vind dat je nagels er altijd leuk uitzien met alles wat je doet :) Ik hoop alleen dat jij er niet teveel last van blijft hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik snap heel goed dat dit heel naar is en je onzeker maakt. Maar het is mij nooit opgevallen. Ik hoop dat er ooit iets is wat jouw probleem gaat verhelpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vind het voornamelijk rot te lezen dat het je zeer doet en je pijnlijke nagels hebt. Dat lijkt me toch lastig gezien je nagels altijd wel iets raken gedurende de dag. Verder vind het er wel bijzonder uit zien, maar zeker niet storend. Je maakt prachtige nail arts en daar gaat het toch om uiteindelijk? Begrijp wel heel goed dat je wilt weten hoe en wat. Succes verder meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jemig, wat vreemd, zeg!
  En dat de "deskundigen" gewoon niets kunnen vinden! Te gek voor woorden!
  Ik kan me voorstellen dat het voor jou erg vervelend is, maar vaak maak je het erger/groter in je eigen hoofd en zien andere mensen het niet eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat naar dat je ook echt last hebt van pijnlijke nagels! Natuurlijk kon ik al wel zien dat het witte randje bij jou niet helemaal zo loopt als bij de meeste mensen, maar aangezien ik zelf ook wel eens tijdelijk heb dat de lijn minder mooi loopt nadat mijn nagels beschadigt zijn, dacht ik dat het misschien een soort littekens waren. Ik had niet gedacht dat het ook echt pijn zou doen! Ik denk trouwens echt niet dat je schimmelnagels hebt, want je nagels zien er verder heel mooi uit en niet ongezond ofzo naar mijn mening. Het stoort mij ook totaal niet bij je nailarts eigenlijk, maar nu ik hoor dat het pijn doet hoop ik dat je snel een oplossing vind die helpt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat vreemd dat men eigenlijk niet weet wat het nu eigenlijk is...maar vervelender is dat het pijnlijk is.Inderdaad valt het met korte nagels nog meer op en ik kan mij goed voorstellen dat je er niet blij mee bent...Het is inderdaad wel zo dat je het in gedachten vaak meer zichtbaar en opvallend maakt dan het voor anderen is...Ik hoop wel dat je snel aan de weet komt wat het is en hoe het eventueel te verhelpen is...groetjes petra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat vreemd dat niets helpt, lijkt mij erg vervelend vooral als het pijnlijk is. Hoop voor je dat je snel te weten komt wat het is. Het was mij trouwens nog niet opgevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dank jullie wel voor de opbeurende woorden. Fijn dat het jullie niet zo opvalt als mijzelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat is dit vreemd! Ik heb jouw nagels eigenlijk zelf nog nooit gezien. Wat sneu dat je van dokter naar dokter ging en niemand je kon helpen. Ik hoop dat je snel een oplossing ervoor vind, maar kop op! Ik lette er pas op toen je erover vertelde, ik denk dat we vaak ontevreden zijn of ons onzeker voelen over dingen die anderen hélemaal niet zo opvallen. Niet dat dit helpt, maar ik heb het zelf ook al gemerkt met dingen waarover ik onzeker ben. Véél liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb er wel eens op gelet maar het is niet dat het er heel vreemd uitziet ofzo, je nagels zien er sowieso erg verzorgd uit. Dat van loslatende nagels lijkt het volgens mij nog het meest op, voor schimmelnagels zijn je nagels toch veel te mooi. Ik weet dat witte stukjes halfweg de nagels komen door zink tekort, misschien eens een kuur proberen?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat vervelend voor je dat je het antwoord nog niet gevonden hebt. Ik hoop dat je het snel kunt vinden. Dapper dat je dit met ons hebt willen delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Meid, wat heftig dat je er zoveel pijn aan hebt. Hopelijk weet je op korte termijn meer, zodat je hiervan verlost wordt. Ik vind eerder vervelend voor jou dan voor ons, de bezoekers. Mij stoort het niet. Sterker nog, ik ben jaloers op de lengte van jouw nagels!
  Wat mij opvalt aan jouw artikel is dat je het probleem aan 'de buitenkant' wilt verhelpen, maar misschien moet je het eens gaan zoeken in voeding, vitamines, etc. Al lees ik in je laatste stukje dat je nu die weg bent ingeslagen. Succes meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat naar dat je zoektocht niets oplevert! Gelukkig is er nagellak, waardoor je toch met mooi verzorgde handen kunt rondlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zal voorstellen, Dadi Oil voor een paar weken en erna een 3 weeks IBX kuur. In iedere geval is jou sole horn dan weer elastische en dat is nodig voor de hechting van de nagelplaat aan de nagelbed. Allen een dermatoloog met de nail unit als specialism zal jou nagels van belang vinden ... bizar eigenlijk vinden wij! Olie olie en nog es olie des noods als je contact met mij opneem zal ik een kleine fles gratis op de post doen, en geloof mij baat het niet dan schaad het niet ... maar stop aub met Vicks op je nagels doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Gorge, heel erg bedankt.

   Verwijderen
  2. Onycholysis heb jij aan je nagels. Dus loslatende nagels op vingers en tenen. Let op dat je nagels niet te lang laat worden! Dan komt er meer druk op het nageluiteinde en met schoonmaken niet te krachtig onder de nagel schoonmaken. Ik heb een pedicurepraktijk. Kom dit wel tegen. Raar dat de artsen het niet herkenden. Schimmel is bruin geel en van kleur. Dadi oil zou je kunnen proberen. En je nagels zien er wel mooi uit hoor!

   Verwijderen
 18. k heb dat ook loop er ook al jaren mee pfff ik volg op de hoop een oplossing heel veel sterkte ...groet nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik heb dit ook. heb hier nog niet verder naar gezocht omdat het soms ook weer weg is. Heb de indruk dat als ik ze lak het minder is, en telkens ik een paar dagen ongelakt loop dit weer erger wordt. Een tijdje de rode nagelversteviger van Herôme gebruikt en olijfolie gesmeerd, in een kuur van een aantal weken en had de indruk dat het dan ook betert (maar kan ook toeval geweest zijn). Dus dit ga ik nog eens proberen. Ik houd je op de hoogte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels heb ik de oplossing gevonden. Binnenkort plaats ik weer een update hierover.

   Verwijderen
  2. Als je de oplossing hebt, waarom plaats je hem niet?

   Edit: nevermind link gevonden! http://www.brilliantnails.nl/2016/04/mijn-maffe-nagels-3-de-behandeling.html

   Verwijderen
 20. Ik heb hetzelfde probleem en verneem graag je oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lees even deel 2 en 3. Oplossing is ibx en dadi.

   Verwijderen
  2. Ik zou graag willen weten wat de reden is en de oplossing want ik heb nu ook dezelfde probleem. Huid langs de nagelriem is ook erg pijnlijk,rood, droog en vervelt.

   Verwijderen
 21. Het gebruik van aceton kan dit veroorzaken

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn van harte welkom! Vind het erg leuk als je een berichtje achterlaat.