Pagina's

vrijdag 19 juni 2015

Stempelen .... How toVeel meiden vinden nailarten hartstikke mooi maar af en toe krijg ik toch te horen dat het moeilijk is of dat het niet onder de knie te krijgen is.
Nou was mijn interesse in nagellak niet al te groot tot ik in 2006 een kerstmarkt in Valkenburg bezocht. Daar werd een demonstratie weggegeven ala Tell Sell en ik kon mij ogen niet geloven. Naar mijn idee heb ik uren staan te kijken hoe simpel het stempelen was. Eigenlijk niet overtuigd heb ik toch een startersset aangeschaft. En de nailart addict was geboren hoor.


Eenmaal thuis ging het natuurlijk voor geen meter en dat terwijl ik zo lang had staan kijken!
Opgeven is er dan ook niet bij en na een tijdje kreeg ik de slag tet pakken.
Inmiddels heb ik wat ervaring opgedaan en wil de stempeltips met jullie delen.


Inmiddels ben ik vanuit de eerste set gaan uitbreiden. Zo heb ik een plateholder aangeschaft, een dubbele stempel voor grote en kleine afbeeldingen en heb ik plates van verschillende merken.
De basisset kun je al mee aan de slag. Je hebt nog wel een topcoat watjes en nagellakremover nodig.


Over imageplates is veel te zeggen. De kwaliteit speelt zeker een rol in je stempelresultaat.
In de Konad starterset had ik 2 image plates en daar heb ik er ook meer van aangeschaft en Bundle Monster heeft fijne plates. Zo ook BornPrettyStore eigen merk, Moyou en Pueen.
Er zij talloze plates en ook waardeloze. De Essence plates zijn zo de prullenbak ik gegaan en de plates in Aziatische winkeltjes kun je ook beter laten liggen. 

Ook heb ik Enas plates (werken wel iets anders) en krijg er geen afbeelding mee gestempeld.


Een fout die ik echt werkelijk heb gehoord is een ijverig iemand geweest die de beschermfolie niet van de plate had gehaald.... Tja zo stempel je natuurlijk nooit hihi.
De folie is een beschermlaagje, de folie is blauw omdat er een roestwerend goedje in is verwerkt om ze tijdens transport te beschermen tegen roest.


Voor je aan de slag gaat moet je alles reinigen met een watje nagellakremover. Je nagels.


Je imageplate (ook als hij uit de verpakking komt).


Je stempelkussen. 
Ik heb weleens gehoord dat hiet nog een extra siliconenlaag overheen zit en je een schuurpapiertje overheen moet halen. Nu heb ik Konad stempels en heb nog nooit problemen gehad dus dat schuren is niet nodig.


Heel belangrijk: een stempellak. Een gewone lak is vaak niet geschikt om mee te stempelen. Ik heb verschillende merken stempellak en Konad ik veruit mijn favoriet (op goud en zilver na-die dekken voor geen meter).
Ook gewone merken kunnen soms geschikt zijn maar dat is een kwestie van proberen. Hema heeft wat lakjes die stempelen en Barry M bijvoorbeeld.


De kwastjes zijn vaak wat stugger waardoor je makkelijker een plate in kunt kleuren. 


Zelf bedenk ik in de breedte de afbeelding, de schraper verdeelt het toch wel naar beneden.


Je schraper kun je het beste in een schuine hoek houden voor je over de plate schraapt.
Als je hem rechtop houdt kan het zijn dat je via ongelijke stukjes toch lak buiten de afbeelding krijgt.
Je hoeft geen mega druk uit te oefenen. Je voelt vanzelf welke druk je nodig hebt.


Je kiest met de stempel de juiste positie om de hele afbeelding te kunnen oppakken.Je kunt de stempel er rechtop op drukken maar zelf maak ik een rollen de beweging van rechts naar links met ietswat druk.
Met teveel druk op de stempel heb je kans dat je de lak uit de afbeelding drukt.


Je ziet langs de rand dat er wat lak zit die je makkelijk weg kunt halen met een nagel of een rozenhoutstokje. Als dit buiten je nagel valt... niks aan de hand.


Met een rollende beweging druk ik de stempel op de nagel. Geef wel overal evenveel druk ander heb je kans dat de afbeelding vervormt. 
Werk snel, niet gehaast maar blijf niet treuzelen. Anders droogt de lak al te ver op en pakt hij niet meer.


En je afbeelding zit op de nagel. Je ziet dat het witte dat buiten de nagel valt.


Een correctiestift biedt hier uitkomst om snel de huis rond de nagels schoon te maken.


Na elke stempel die je zet reinig je weer de plate en de stempel.
Het schrapertje doe ik wat langer mee en als daar de nagellak teveel stolt veeg ik het ergste af aan een keukenpapiertje.


Ik heb wat verschillende plates gebruikt en dit is er een van Bundle Monster.


Een van Konad.


Een Pueen.


En eentje van MoYou.


Om je nailart te beschermen is een topcoat echt een must. Hierin zit bij nailarten een wereld van verschil in afwerking.


De Essence Gel-look topcoat is een redelijke maar je ziet dat hij de afbeelding een klein beetje meeneemt.


Konad, speciaal voor stempel nailart is een topper.  Mijn favoriet omdat hij nooit uitloopt de kleuren echt zoveel intenser maakt en ook nog lekker ruikt. Hij blijft ook goed zitten. Konad lakken zijn over het algemeen wat dikker/stroperiger.


De Magnetic topcoat is mijn tweede favoriet, een lekker grote fles en een erg vloeibare lak.


Out the Door is een vloeibare lak en geeft een keiharde afwerking met veel glans maar ook deze trekt vrij vaak strepen.


De laatste is een Solo topcoat die en strepen trekt en een beetje vloeit. De topcoat bijt met de stempellak en blijft dus niet meer scherp.


Heb je eindelijk een prachtige afbeelding verknalt je topcoat je werk. Dit heeft ook te maken met het aanbrengen. Zorg voor voldoende lak aan je kwastje en probeer in zo min mogelijk streken je afbeelding te bedekken zonder druk. Het lukt mij vaak om een afbeelding in 1 streek te bedekken en dan links en rechts van de nagel nog wat coat aan te brengen. Geef je druk, heb je te weinig lak aan je kwastje of ga je te vaak over de afbeelding heen krijg je bovenstaand resultaat.

Collega nailarter Imke van iOntrend heeft het over de Seche Vite lak gehad en die wil ik zeker eens gaan proberen.

De beste tip die ik kan geven is oefenen. Niet alles ziet er zo simpel uit als het lijkt maar heb je het onder de knie heb je een wereld stempelen voor je liggen.

Misschien vind je Action stempelset ook een handig artikel.


Heb je zelf stempeltips, laat het weten in de comments.

13 opmerkingen:

 1. Wat leuk! Maar wat jammer dat die topcoat het verknalde!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk artikel! Ik vind gestempelde nailarts altijd zo mooi! Ik zou zelf ook een setje om mee te beginnen aan moeten schaffen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede review met hele duidelijke foto's. Nu moet het iedereen lukken. Ik ben heel nieuwsgierig naar de Konad top coat en die ga ik zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb helaas nog niet de juiste lak gevonden, maar ik ben nog steeds op zoek :D Het ziet er namelijk zo schattig uit :3

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er super leuk uit, ik heb er ook weleens mee gewerkt, maar mij lukte t niet hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Handig artikel! Mooie foto's heb je ook gemaakt. Stempelen is erg leuk, maar ook bij mij gaat het stempelen nog wel eens mis ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het op zich niet moeilijk maar je bent wel vrij beperkt vind ik, toch leuk voor af en toe :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat handig dat je ons de secret tips verklapt! Stempelen lijkt mij nu veel makkelijker en een goede optie voor mij! Ik ben een kluns in nail art pennen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat een handig artikel, dank je wel hiervoor....Ik blijf lekker oefenen en neem maar van mij aan, het gaat echt lukken ( zo snel geef ik niet op hoor ) vooral de tips over de topcoat daar ben ik heel erg blij mee...de kleine plaatjes, dat lukt best aardig, maar de grotere blijven nog wat lastiger ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb zo'n setje van Konad gehad, maar heb het een paar maanden geleden weg gegooid. Heb daar nu wel een beetje spijt van :-S

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Handig artikel. Ik denk heel vaak na om ook een stempelset te kopen, maar ik doe het nooit. Simpelweg omdat ik veel trotser ben als ik een eigen nailart heb gemaakt vauit de hand. Ken je dat gevoel?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De Essence gel topcoat streept bij mij niet! En die van Konad heb ik ook, maar nog niet gebruikt. Ben nu wel nieuwsgierig, ook naar de geur ;-) Leuk artikel!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn van harte welkom! Vind het erg leuk als je een berichtje achterlaat.